David Gaboriaud

Ser typu camembert marynowany w oleju


Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska

Ser typu camembert marynowany w oleju
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-7 małych serów typu camembert

3 wyciśnięte ząbki czosnku

1 żółta cebula pokrojona w talarki

1 czerwona cebula pokrojonej w talarki

3 listki laurowe

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka pieprzu ziarnistego

1 łyżka ziół prowansalskich

1-1,5 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego

sól

Przygotowanie:

Sery pokroić wzdłuż na pół i natrzeć czosnkiem oraz słodką papryką, dodać odrobinę soli. Złożyć połówki serów i włożyć do dużego słoika, jeden na drugim. Między każdy ser ułożyć talarki z cebuli (żółtej i czerwonej). Dodać listki laurowe, gruby pieprz i zioła prowansalskie. Na koniec wlać olej do słoika, tak by pokrywał w całości sery. Zamknąć słoik i pozostawić w suchym pomieszczeniu na 2-3 dni przed degustacją.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.