Anna Olson

Ser brie w cieście francuskim z rodzynkami w brandy


Przepis z programu Na słodko 2
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ser brie w cieście francuskim z rodzynkami w brandy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

3 szklanki mąki

3/4 łyżeczki soli

1 1/2 łyżki stopionego masła

1 szklanka zimnej wody

1 1/3 szklanki schłodzonego masła (320 g)



Nadzienie

szklanka rodzynek

4 łyżki brandy

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

1 duży krążek sera brie, o średnicy 15-20 cm

2 łyżki miodu



Do posmarowania

1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami wody



Przygotowanie

Wymieszać w misce mąkę z solą. Dodać stopione masło i rozcierać palcami, aż masło połączy się z mąką (dzięki temu mąka lepiej wchłonie później wodę). Wlać wodę i mieszać, aż powstanie kula miękkiego ciasta. Naciąć powierzchnię na krzyż, zawinąć w folię plastikową i włożyć do lodówki na 20 minut. Włożyć masło między dwa arkusze pergaminu albo folii plastikowej i rozwałkować, tak, aby powstał prostokąt o wymiarach 8 na 13 cm. Jeśli prostokąt daje się bez problemu zwinąć, oznacza to, że masło jest już zbyt miękkie i należy je schłodzić przez parę minut. Posypać blat mąką i rozwałkować schłodzone ciasto na prostokąt o wymiarach 20 na 25 cm. Wyjąć rozwałkowane masło spomiędzy warstw pergaminu i ułożyć na cieście. Podwinąć brzegi ciasta tak, aby masło było schowane. Delikatnie rozwałkować, tak, aby powstał dłuższy prostokąt. Złożyć ciasto na trzy części, jedną warstwę na drugiej. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie znów rozwałkować ciasto i złożyć na pół. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, złożyć na trzy części, schłodzić przez parę minut, złożyć na pół. Zalać rodzynki 3 łyżkami brandy, dodać skórkę pomarańczową i odstawić na 20 minut. Rozwałkować ciasto na kształt koła o grubości 6 mm. Posypać centralną część koła rodzynkami. Wymieszać pozostałą łyżkę brandy z miodem i posmarować ser brie z wierzchu. Posmarowaną stroną ułożyć ser na rodzynkach i podwinąć ciasto, aby pokryło ser. Nadmiar ciasta skroić, posmarować brzegi jajkiem z wodą i zlepić szczelnie. Ser zawinięty w ciasto umieścić na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować jajkiem z wodą. Z resztek ciasta można wyciąć paski dla ozdoby, a na posmarowanej jajkiem z wodą powierzchni można zrobić patyczkiem wzorek. Ciasto przed pieczeniem schłodzić. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Piec ciasto 50 minut do godziny. Po wyjęciu odstawić na 20 do 30 minut. Podawać ciepłe.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.