Marieta  Marecka

Semifreddo z owocami leśnymi


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Semifreddo z owocami leśnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 ml śmietanki kremówki dobrze schłodzonej

2 duże białka

100 g cukru + 2 łyżki

50 ml wody

25 ml likieru z porzeczek lub innego

400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych

kilka bez

 

Przygotowanie:

Z wody i cukru gotujemy syrop, tak by po zanurzeniu łyżeczki z syropem w miseczce z zimną wodą powstała nam miękka, elastyczna i łatwo formująca się kulka.
Białka ubijamy i gdy już się napowietrzą powoli dolewamy gorący syrop nie przerywając miksowania. Powinniśmy otrzymać ciągnącą, lśniącą i puszystą bezę.
Część owoców leśnych rozmrażamy i rozgniatamy z cukrem.
Bezy kruszymy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z mrożonymi owocami, pulpą z rozmrożonych owoców, likierem oraz bezami. Na koniec bardzo delikatnie łączymy z ubitą bezą i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zamrażalnika na min. 4 godziny. Przed podaniem wyciągamy na 15-20 minut, żeby masa trochę odtajała i dała się kroić.

powrót

Podobne przepisy

Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

T0MEK

postów: 7

16.10.2015 16:32

CYTUJ

Ciekawy deser :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.