Anna Olson

Semifreddo czekoladowo - migdałowe


Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Semifreddo czekoladowo - migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15g płatków migdałowych

szczypta soli selerowej

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki zmielonego kminku

dwa jajka

dwie płaskie łyżki cukru

esencja waniliowa i migdałowa

200g czekolady

półtorej szklanki śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Uprażyć migdałowe płatki w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza, aż staną się lekko brązowe. Roztopić na patelni łyżkę masła, dodać szczyptę soli selerowej, cynamon i zmielony kminek. Dodać migdały i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Wbić do miski dwa jajka, dodać cukier i dwie łyżeczki esencji waniliowej oraz 2-3 krople aromatu migdałowego. Postawić miskę na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu i powoli podgrzewać, mieszając. Gotową masę o gęstej kremowej konsystencji, tzw. zabaglione, odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić czekoladę w misce na parze lub w kuchence mikrofalowej (w średniej temperaturze, włączając kuchenkę 2-3 razy na dwadzieścia sekund). Wymieszać jajeczny krem z czekoladą i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją w dwóch częściach do masy czekoladowo - jajecznej, powoli mieszając trzepaczką, żeby śmietana nie opadła. Na koniec przez chwilę szybko wymieszać masę łopatką, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodać uprażone płatki migdałowe. Wlać ciasto do wyłożonej folią plastykową wysokiej prostokątnej formy – „keksówki”. Zawinąć folią i wstawić do zamrażalnika na około sześciu godzin. Po wyjęciu z lodówki, deser wyjąć z formy, odwinąć z folii, posypać folię kakaowym proszkiem i obtoczyć lodowy blok ze wszystkich stron. Deser podawać w plastrach, udekorowany owocami.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

przepisy.com

postów: 20

15.10.2013 22:04

CYTUJ

wygląda przepysznie. biore sie za robienie.
pozdrawiam
Bartek przepisy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.