Seitan w teksańskiej przyprawie na grill.

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe

Seitan w teksańskiej przyprawie na grill.
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki teksańskiej przyprawy:

20 g sproszkowanego chili

1 łyżka sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

1 łyżka suszonej bazylii

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżeczka soli morskiej

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2 łyżki brązowego cukru



Składniki marynaty i seitanu:

80 ml octu z cydru

80 ml sosu sojowego

60 ml wody

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka sproszkowanego chilli

1 łyżeczka suszonej szałwii

3 rozgniecione ząbki czosnku

1 porcja teksańskiej przyprawy do grilla (przepis powyżej)

230 g gotowego seitanu, pokrojonego w kostkę

½ cebuli w piórkach



Składniki smażonych ziemniaków:

sól i czarny pieprz (do smaku)

200 g młodych ziemniaków, przeciętych na pół albo zwykłych, pokrojonych w dużą kostkę

60 ml oleju rzepakowego lub roślinnego

720 ml wody



Składniki kapusty sarepskiej:

2 łyżek oleju rzepakowego lub roślinnego

1 główka posiekanej w paski kapusty sarepskiej

3 rozgniecione ząbki czosnku

½ łyżeczki suszonej bazylii

¼ łyżeczki rozgniecionej papryczki chilli

2 łyżki sosu sojowego



Przygotowanie teksańskiej przyprawy do grilla:

W moździerzu rozgnieć razem wszystkie składniki. Odstaw na bok.



Przygotowanie marynaty:

Do średniej miski wrzuć wszystkie składniki (poza seitanem i cebulą): najpierw mokre, potem suche i dobrze wymieszaj. Dodaj seitan do marynaty i odstaw na bok na 15 minut.



Przygotowanie ziemniaków:

W średnim garnku doprowadź do wrzenia wodę, dodaj 2 łyżeczki soli, gotuj ziemniaki, aż będzie można wbić w nie metalowy szpikulec, czyli przez 4-6 minut. Gdy są gotowe, przecedź na durszlaku i odstaw na bok. Dużą patelnię postaw na średnim ogniu. Wlej tłuszcz, podgrzewaj, aż zawrze. Wrzuć odcedzone ziemniaki. Smaż, aż będą złocistobrązowe i chrupkie. Wyjmij łyżką cedzakową, wrzuć do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Trzymaj ziemniaki w ciepłym miejscu. Zachowaj tłuszcz od smażenia.



Przygotowanie kapusty sarepskiej:

Drugą, dużą patelnię postaw na średnim ogniu. Wlej tłuszcz, podgrzewaj, aż zawrze. Wrzuć czosnek, papryczki chilli, musztardę sarepską. Dobrze wymieszaj. Gdy kapusta zmniejszy objętość, dodaj bazylię i sos sojowy. Cały czas mieszaj. Gdy pozostanie ¼ kapusty, dopraw solą do smaku.



Przygotowanie seitanu:

Po 15 minutach wyjmij seitan z marynaty, pokryj grubą warstwą przypraw i odstaw na 5 minut. Postaw na ogniu patelnię z tłuszczem spod ziemniaków. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, dodaj seitan. Smaż ze wszystkich storn, ale cały czas przewracaj, żeby się nie przypalił. Dodaj cebulę, smaż, aż seitan będzie brązowy, a cebula zmięknie, czyli przez około 5 minut. Zdejmij z ognia.



Podanie:

Na środku talerza połóż kapustę, obłóż dookoła ziemniakami, na wierzchu ułóż seitan.



© 2012 Ayinde Howell



powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.