Anne Burrell

Scones


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Scones
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 filiżanki mąki

1 filiżanka cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

½ mielonego cynamonu

170 g pokrojonego masła

1 filiżanka suszonych wiśni

½ filiżanki uprażonych płatków migdałowych

½ filiżanki śmietany kremówki

brązowy cukier do posypania

domowe masło

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, sól i cynamon. Dodaj masło i dokładnie rozetrzyj palcami. Dodaj wiśnie, migdały oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w placek o grubości 2,5 cm i podziel na 6 trójkątów. Posyp każdy brązowym cukrem. Umieść bułeczki scones na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 17-18 min. Po upływie 8-9 min obróć blachę, by bułeczki równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło z domowym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.