Grzegorz  Łapanowski

Schabowe z ziarnami słonecznika


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 18431

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 plastry schabu grubości 2 cm

2 jaja od kur z wolnego wybiegu

2 garści ziaren słonecznika

sos ostrygowy

pieprz

olej rzepakowy do smażenia

Kim chi:

1 kapusta pekińska

2 łyżeczki octu ryżowego

3 łyżki pasty smabal olelek

ok. 3 cm kłącza imbiru

2 ząbki roztartego czosnku

szczypta cukru brązowego

Przygotowanie:

Kim chi warto zrobić wcześniej. Kapustę kroimy na centymetrowe paski. Solimy, dodajemy pastę sambal olelek, starty imbir, czosnek, cukier brązowy, sos ostrygowy i ocet ryżowy. Powinna marynować się minimum 4 dni. Kim chi można jednak kupić w sklepach z żywnością azjatycką, ale domowe jest o wiele smaczniejsze i tańsze. Mięso rozbijamy na bardzo cienko i marynujemy w sosie ostrygowym. Obficie pieprzymy. Jajo rozmącamy, maczamy w nim plasterki mięsa, a następnie panierujemy w ziarnach słonecznika dociskając panierkę, by dobrze przywarła. Kotlety smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym tak, by ziarna stały się chrupkie, a soczyste mięso doszło w środku. Przed podaniem każdy kotlet tniemy na grube paski.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.