James  Martin

Schab z sosami romesco i tzatziki


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Schab z sosami romesco i tzatziki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata

1 łyżeczka zmielonej kurkumy

1 łyżeczka zmielonej papryki

1 łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru

1 łyżeczka zmielonego kminu włoskiego

nieco oleju sezamowego

2 łyżki stołowe brązowego cukru

1 łyżka stołowa sosu Worcestershire

1 łyżeczka zmielonego chilli

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Składnik główny

200 g schabu bez kości

nieco oliwy



Składniki sosu tzatziki

1 obrany ogórek, bez nasion, drobno pokrojony

1 łyżeczka soli

200 g jogurtu greckiego

1 posiekany ząbek czosnku

garść świeżych, posiekanych liści mięty

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Składniki sosu romesco

1 czerwona papryka

1 posiekana czerwona cebula

2 papryczki birds eye, przekrojone wzdłuż i pozbawione nasion

2 łyżki stołowe oliwy

2 pomidory, przekrojone na pół

125 g prażonych, zmielonych migdałów

1 łyżka stołowa octu z białego wina

25 g prażonej bułki tartej

125 ml oliwy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Przyrządzenie mięsa

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Do miski wrzucić wszystkie składniki marynaty (poza mięsem i oliwą). Starannie wymieszać. Włożyć schab, pokryć marynatą i pozostawić na 20-30 minut. Otrząsnąć nadmiar marynaty. Silnie rozgrzać patelnię. Wlać oliwę, podgrzać, nałożyć mięso i smażyć przez 1-2 minuty po obu stronach. Przełożyć do piekarnika i piec przez 8-10 minuty, aż będzie miękkie. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.



Przyrządzić tzatziki

Wymieszać ogórek z solą, wyłożyć na godzinę na sito. Opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Przełożyć ogórek do miski, dodać jogurt, czosnek i miętę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.



Przygotować sos romesco

Na blasze położyć paprykę, cebulę i chilli. Polać oliwą. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie i zbrązowieją. W tym czasie silnie rozgrzać teflonową patelnię, ułożyć na niej pomidory rozcięciem do spodu i smażyć, aż sczernieją.



Do malaksera wrzucić upieczone warzywa i pomidory, mielone migdały, bułkę tartą. Wlać ocet. Miksować przez 2 minuty na pastę. Nie wyłączając urządzenia wlewać stopniowo oliwę ciągłym strumieniem, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



Mięso podawać pokrojone w plastry i ułożone na półmisku. Sosy umieścić po obu stronach mięsa.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.