James  Martin

Schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem


Przepis z programu James Martin w Bretanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Schab:

oliwa z oliwek

kawałek masła

2 łyżki brązowego cukru

3 jabłka, obrane, pozbawione pestek i pocięte na pierścienie

1 schab pocięty na grube plastry

2 cebule, pokrojone

2 ząbki czosnku, posiekane

1 jabłko

200 - 250 ml wytrawnego cydru

150 - 200 ml rosołu z kurczaka

2 liście laurowe

2 gałązki tymianku

55 g świeżej śmietany lub kwaśnej śmietany

garść natki pietruszki, posiekanej



Smażone ziemniaki:

oliwa z oliwek

kawałek masła

2 cebule, posiekane

2 ząbki czosnku, posiekanego

500 g ugotowanych młodych ziemniaków, pociętych na ćwiartki

150 – 175 g wędzonego boczku

2 gałązki tymianku



Przygotowanie:

Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło w dużej nieprzywierającej patelni. Dodaj cukier i delikatnie podgrzej, póki się nie rozpuści. Dodaj pierścienie z jabłek i karmelizuj jej przez kilka minut z obu stron, póki się nie przyrumienią. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok.

Dodaj oliwy i przyrumień schab z obu stron. Wyjmij z patelni i odstaw na bok. Dodaj pokrojąną w plasterki cebulę i delikatnie smaż przez 2 - 3 minuty aż zmięknie. Przełóż na patelnię schab pokrojony na plastry, dodaj czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj pocięte w kostkę jabłko i dolej cydru. Podgrzej i gotuj na wolnym ogniu, żeby odparować wodę. Dodaj rosół, liście laurowe i gałązki tymianku. Doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut, póki schab się nie ugotuje. W tym czasie przygotuj ziemniaki. Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło na nieprzywierającej patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, żeby zmiękły. Dodaj ziemniaki, boczek i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 8 - 10 minut, aż ziemniaki i boczek będą złocisto brązowe i chrupiące. Zdejmij schab z patelni i nadal odparowuj płyn przez kilka minut. Wmieszaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i podgrzewaj przez 1 - 2 minuty. Podgrzej pierścienie z jabłek na oddzielnej patelni przez 1-2 minut, żeby je podgrzać. Nałóż podsmażone ziemniaki na talerze i obok ułóż schab. Podaj z pierścieniami z jabłek polanymi sosem.



powrót

Podobne przepisy

Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Golonka z kapustą zasmażaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.