Schab z jabłkami i cydrem podany z pieczonymi ziemniakami, rozmarynem i chilli oraz z marchewką

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Schab z jabłkami i cydrem podany z pieczonymi ziemniakami, rozmarynem i chilli oraz z marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 - 500 g Schabu

3 jabłka

3 łyżki musztardy "francuskiej" (z gorczycą)

1 łyżka zwykłej musztardy

1 łyżka miodu lub 1 łyżka cukru trzcinowego

200 ml cydru

mielony kmin rzymski

sól

pieprz

sok z cytryny

4 ziemniaki

1 papryczka chilli

2-3 ząbki czosnku

gałązka rozmarynu

50 ml oliwy z oliwek

słodka papryka

pieprz

puszka małych marchewek

masło

białe wino

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki możemy przygotować dzień wcześniej. Jeśli mamy sezon na młode ziemniaki
to możemy je przygotować w całości. Jeśli ich nie mamy to bierzemy 4-5 ziemniaków i myjemy je szczotką pod bieżącą wodą. Kroimy je (wraz ze skórką) na mniejsze kawałki. Gotujemy je w osolonej wodzie. Ważne jest, aby nie gotować ich tak jak zwykłe ziemniaki na obiad. Muszą być one "prawie" ugotowane, aby przy późniejszym zapiekaniu się nam nie rozpadały. Studzimy ziemniaki.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do miseczki wlewamy około 50 ml oliwy z
oliwek. Dodajemy pieprz, słodką paprykę, rozmaryn (posiekany świeży bądź suszony) i
drobno posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Dodajemy całość do ziemniaków,
mieszamy i odstawiamy do lodówki. Włączamy piekarnik. Ustawiamy go na ok 180 stopni C. Gdy się rozgrzeje wstawiamy wcześniej przygotowane ziemniaki. Schab czyścimy z błon i tłuszczu. Dzielimy na kawałki (kotleciki). Lekko rozbijamy każdy z nich. Solimy i pieprzymy oraz macerujemy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odkładamy na bok na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Smażymy kawałki schabu po ok. minucie z każdej ze stron. Układamy schab w żaroodpornym naczyniu. Wyciskamy sok z połówki cytryny do miseczki. Obieramy jabłko. Kroimy je w kostkę
(wielkość wg uznania). Skrapiamy sokiem z cytryny pokrojone kawałki (zapobiegnie to
ciemnieniu jabłek). Powtarzamy te czynności z pozostałymi jabłkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojone jabłka. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy szczyptę kminu rzymskiego. Dodajemy musztardę "francuską" oraz zwykłą musztardę. Smażymy minutę. Dodajemy cydr i miód (cukier). Zmniejszamy ogień i dusimy przez chwilę. Zanim całkowicie odparuje cydr przelewamy całość na schab ułożony w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika. Zapiekamy około 5-10 minut. W zależności od stopnia wypieczenia ziemniaków „żonglujemy” nimi oraz schabem na półkach w piekarniku. Podczas zapiekania schabu z sosem i ziemniaków mamy czas na przygotowanie marchewki. Rozpuszczamy łyżkę masła z odrobiną oliwy z oliwek na patelni. Dodajemy marchewki wraz z posiekaną natką pietruszki. Solimy, pieprzymy. Smażymy przez chwilę. Dodajemy wino. Dusimy na wolnym ogniu. Serwujemy i podajemy ze szklaneczką cydru lub kieliszkiem białego wina.

powrót

Podobne przepisy

Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#annaresz

24.04.2012 14:45


białystok

CYTUJ

super danie głosuję na to danie

#raff

21.03.2012 11:23


Warszawa

CYTUJ

Danie brzmi naprawdę bardzo fajnie. Chętnie wypróbuję ten przepis.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.