Schab z dzika z risotto z borowikami i sosem z czerwonego wina z czekoladą

Przepis z programu Basia Ritz. Kuchnia z sercem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Schab z dzika z risotto z borowikami i sosem z czerwonego wina z czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 filety z dzika

2 owoce jałowca

łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

sklarowane masło do smażenia



Sos:

200 g boczku

1 cebula

1 łyżka sklarowanego masła

60 ml octu balsamicznego

300 ml czerwonego wina

300 ml wywaru z dziczyzny (można zastąpić warzywnym lub bulionem)

30 g gorzkiej czekolady (60% kakao)

6 owoców jałowca

5 ziarenek czarnego pieprzu

sól

1 łyżka zimego masła



Risotto:

20 g suszonych prawdziwków

600 ml gorącego bulionu

200 g ryżu arborio

1 mała szalotka

ok. 30 g masła

odrobina białego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

2 – 3 łyżek przetartego Parmezanu

1 łyżka masła

3 gałązki tymianku



Przygotowanie:

Przygotować sos: boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Sklarowane masło rozpuścić w rondlu, dodać boczek i po chwili cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula się zezłoci. Dodać ocet balsamiczny, zredukować. Dodać czerwone wino. Gotować ok. 5 minut, dodać wywar. Dorzucić grubo utarty w moździerzu jałowiec i pieprz. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 – 20 minut.

Dodać posiekaną czekoladę. Krótko zagotować, wymieszać i przecedzić przez sito. Jeszcze raz zagotować, doprawić solą, odstawić. Przed podaniem zagotować i w razie potrzeby zagęścić zimnym masłem.

Przygotować risotto: grzyby zalać gorącym wywarem i odstawić na ok. 30 minut. Ryż przepłukać pod zimną bieżącą wodą, odcedzić.

Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać ryż, oprószyć solą i mieszając smażyć tak długo, aż ryż się zeszkli. Dodać odrobinę wina i gotować dalej (aż wino wyparuje), ciągle mieszając.

Grzyby odcedzić i dodać do ryżu, wymieszać. Dodać chochlkę wywaru (w którym moczyły się grzyby), mieszać, aż płyn całkowicie wyparuje, dodać następną chochlę. Czynność powtarzać, aż się skończy wywar. Do gotowego ryżu dodać parmezan, doprawić świeżo zmieloną morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem podgrzać, dodać łyżeczkę masła i oprószyć posiekanymi listkami tymianku.

Przygotować mięso: piekarnik nagrzać do 140°C. Mięso umyć, oczyścić z błon i dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem. Owoce jałowca utrzeć w moździerzu. Polędwicę natrzeć oliwą i jałowcem.

Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle po ok. 1,5 minuty z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na ruszt do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zmiejszyć temperaturę do 70°C i zostawić mięso na ostatnie 5 minut do zawiązania soku. W ostatnich 5 minutach przygotować talerze, podgrzać i wykończyć masłem sos i risotto.









powrót

Podobne przepisy

Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.