Ruth  Rogers

Schab wieprzowy w coppa di Parma


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Schab wieprzowy w coppa di Parma
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg schabu wieprzowego bez kości

3 ząbki czosnku

pokrojone wzdłuż na plasterki

listki z 1 gałązki rozmarynu

36 plastrów coppa di Parma

masło

1 mała dynia

10 kasztanów

4 ząbki czosnku

nie obrane

1 szklanka Amarone di Valpolicella

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Ponakłuwaj schab, a w nakłucia powtykaj po plasterku czosnku i kilka listków rozmarynu. Owiń schab plastrami coppa di Parma i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby nie odpadały. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż schab ze wszystkich stron. Przekrój dynię na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój każdą połówkę na grube plastry. Ponacinaj skórki kasztanów i obłóż schab dookoła kawałkami dyni, kasztanami i ząbkami czosnku. Podlej mięso winem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 175 stopni C, polej mięso sosem i piecz jeszcze pół godziny. Podawaj schab w plastrach, z dynią i kasztanami w łupinach.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Spring rolls z indykiem w sosie barbecue
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.