Schab w kminkowej skorupce, duszona kapusta, smażone jabłka, sos musztardowo–kminkowy i sałatka z żółtej fasoli

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Schab w kminkowej skorupce, duszona kapusta, smażone jabłka,  sos musztardowo–kminkowy i sałatka z żółtej fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kminkowa skorupka:

2 główki czosnku, z odciętymi szczytami ząbków

1,5 łyżki musztardy dijońskiej

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki uprażonych nasion kminku, zmiażdżonych w moździerzu



Schab w kminkowej skorupce:

1,8 kg schabu, osobno żeberka jako ruszt

kminkowa skorupka

sól

pieprz



Duszona kapusta:

łyżka oleju

2 rozgniecione ząbki czosnku

łyżka kminku, uprażonego i zmiażdżonego w moździerzu

pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

pół główki drobno krojonej czerwonej kapusty

60 ml białego wina

240 ml bulionu drobiowego

2 łyżki octu z jabłkowego cydru

7 gałązek tymianku

laska cynamonu

2 łyżki cukru

sól

pieprz



Smażone jabłka:

łyżka masła

łyżka oleju

2 jabłka granny smith, bez nasion, pokrone na 8 ćwiartek

łyżka octu z jabłkowego cydru

2 łyżki brązowego cukru

czarny pieprz



Sos kminkowo – musztardowy:

60 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy dijońskiej

0,5 łyżeczki miodu

łyżeczka drobno posiekanych liści tymianku

szczypta mielonego kminku



Sałatka z żółtej fasoli z ciepłym winegretem:

2 łyżki oliwy

drobno posiekana szalotka

10 dag drylowanych czarnych oliwek, grubo posiekanych

sok z jednej cytryny

45 dag żółtej fasoli, zblanszowanej, z odciętymi końcówkami

sól

pieprz



Kminkowa skorupka:

1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.

2. Ułożyć główki czosnku na foli, skropić olejem i doprawić solą.

3. Główki szczelnie zawinąć w folię, włożyć do piekarnika i piec ok. 45 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika.

4. Wycisnąć pieczony czosnek do niewielkiego naczynia, dodać pozostałe składniki i rozmieszać.

5. Odstawić na bok do czasu przygotowania schabu.



Schab w kminkowej skorupce:

1. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.

2. Ponacinać powierzchnię mięsa w romby wielkości 2,5 cm.

3. Rozsmarować i wetrzeć kminkową skorupkę w schab. Doprawić solą i pieprzem.

4. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć ruszt z żeberek, na nim położyć schab i włożyć do piekarnika.

5. Po10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Gdy skorupka zbrązowieje (po mniej więcej 30 minutach) przykryć pieczeń folią, żeby nie przypalić skorupki.

6. Piec około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, a temperatura wewnątrz pieczeni osiągnie 68 stopni.

7. Wyjąć pieczeń z piekarnika i odstawić na kwadrans.



Duszona kapusta:

1. Na średnim ogniu rozgrzać olej na dużej patelni.

2. Dodać czosnek, mielony kminek i cebulę. Smażyć, aż cebula zrobi się miękka i przeźroczysta.

3. Dodać kapustę i zamieszać.

4. Dodać białe wino, bulion drobiowy, ocet z jabłkowego cydru i zamieszać.

5. Dodać gałązki tymianku, laskę cynamonu i cukier. Doprawić solą i pieprzem.

6. Dusić około 20 minut, aż kapusta zrobi się miękka, a płyn niemal całkowicie się zredukuje.



Smażone jabłka:

1. Na średnim/mocnym ogniu roztopić masło z olejem na patelni.

2. Dodać jabłka, smażyć aż lekko się skarmelizują i zrobią się miękkie.

3. Dodać ocet z jabłkowego cydru i cukier, doprawić pieprzem, zamieszać i zdjąć z palnika.



Sos kminkowo – musztardowy:

1. Włożyć wszystkie składniki do miski. Wymieszać i podawać razem ze schabem w kminkowej skorupce, duszoną kapustą i smażonymi jabłkami.



Sałatka z żółtej fasoli z ciepłym winegretem:

1. Na patelni średniej wielkości podgrzać oliwę.

2. Dodać szalotki i smażyć, aż zrobią się miękkie i przeźroczyste.

3. Dodać oliwki i sok z cytryny.

4. Lekko zredukować płyn, dodać zblanszowaną żółtą fasolę, przemieszać i zdjąć z palnika.



powrót

Podobne przepisy

Potrawka mięsna z cebulkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.