Gosia  Molska

Schab po węgiersku


Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

Schab po węgiersku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

schab

śliwki suszone

czerwone wino

sól

pieprz

gałązki rozmarynu

mąka

olej słonecznikowy

Sos

ciemne winogrona

czerwone wino

sól

pieprz

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na drobne kawałki i gotujemy z winem do zredukowania i nabrania konsystencji powideł. W kawałkach schabu z kością robimy kieszonki za pomocą ostrego noża. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Winnymi powidłami wypełniamy schabowe kieszonki i spinamy gałązkami rozmarynu. Schaboszczaki oprószamy mąką i smażymy na oleju słonecznikowym. Schabowe podawać z sosem winno- winogronowym.

Winogrona smażymy na tłuszczu, na którym wcześniej smażył się schab. Doprawiamy winem, solą i pieprzem. Sos jest gotowy gdy płyn się zredukuje, a całość zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Kurczak z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

bass1968

postów: 6

25.11.2012 09:29

CYTUJ

bardzo dobry schabik ! w miare prosty w sporzadzeniu, ma nute swiat ...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.