Curtis Stone

Schab pieczony


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia nowozelandzka (maoryska)

Schab pieczony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

schab z kością i skórą

250g sumaku

8 pędów trawy cytrynowej

250g imbiru

10 ząbków czosnku

mały pęczek tymianku

300 ml oleju arachidowego

1 kg grubej soli morskiej

200 ml syropu jabłkowego

200 ml sosu hoisin

200 ml miodu z manuki

8 dużych zielonych jabłek (granny smith)



Skórka

Przesuwając nóż wzdłuż krawędzi schabu odkrój zewnętrzną warstwę skóry (pozostaw cienką warstwę tłuszczu na mięsie), odciągaj skórę na zewnątrz i poodcinaj ją nożem, powinna dość łatwo odchodzić.

Ponacinaj skórę płytko, na skos, ale nie przetnij jej na wylot. Włóż skórę do plastikowego naczynia i przykryj solą. Sól wyciągnie wilgoć ze skóry i sprawi, że lepiej się upraży. Całość odstaw na minimum 2 godziny lub na noc. Usuń sól i osusz skórę. Natrzyj ją lekko oliwą i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut, aż będzie chrupiąca i zaczną się na niej robić pęcherze.



Marynata

Pokrój imbir na plasterki grubości 2-3mm. Trzonkiem noża stłucz pędy trawy cytrynowej i pokrój ją drobno pod kątem. Zrób małe nacięcia w schabie i umieść tam plasterki imbiru i trawę cytrynową.

Natrzyj mięso olejem arachidowym i sumakiem. Włóż je do torebki plastikowej i dorzuć pozostały imbir, trawę cytrynową, zmiażdżony czosnek, zioła i marynuj przez noc.



Glazura

Wymieszaj miód z manuki i syrop jabłkowy.



Pieczenie

Usuń nadmiar marynaty. W dużej brytfannie połóż mięso kością do dołu, posyp je solą i pieprzem i piecz w temperaturze 180°C przez 1-1,5 godziny. Piecz do momentu, kiedy pod naciskiem ostrza noża z mięsa będzie się wydobywać przezroczysty płyn o lekko różowym zabarwieniu. Ja lubię średnio wypieczone mięso. Po połowie czasu pieczenia wieprzowiny zacznij ją smarować co 10 minut glazurą.



Jabłka

20 minut przed końcem pieczenia mięsa dodaj pokrojone w ćwiartki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka (ze skórką). Polej je sokiem z brytfanny, aby przeszły smakiem i piecz do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.





© Mark Gardner

powrót

Podobne przepisy

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Stek z warzywami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

albert2223

postów: 1

23.09.2016 08:58

CYTUJ

Mniam, muszę wypróbować :) W ogóle to do przepisu polecam świeże jabłka i http://www.befsztyk.pl/schab-z-koscia.html, bo takie "z biedronki" to czasem więcej wody niż mięsa :P

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.