Marieta  Marecka

Schab pieczony z cebulą i jabłkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 24240

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

ok. 25 cm długości schab bez kości, najlepiej z warstwą tłuszczu

sos sojowy 2-3 łyżki

3 ząbki czosnku

6 cienkich plastrów boczku

1-2 jabłka

3-4 cebule

pieprz czarny

2 łyżki ostrej musztardy np. rosyjskiej, Dijon

olej

sól

Przygotowanie:

W moździerzu przygotowujemy marynatę. Czosnek, trochę soli, pieprz, ucieramy, dolewamy olej i sos sojowy łączymy składniki. Nacieramy pastą osuszony schab i odstawiamy. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki, jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Rozgrzewamy patelnię i olej, obsmażamy schab i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Smarujemy musztardą, okładamy boczkiem, obsypujemy cebulą i jabłkami. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.