Agnieszka Kręglicka

Schab pieczony w rozmarynie


Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Schab pieczony w rozmarynie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)

świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)

sól

pieprz

oliwa

całe główki czosnku

sok pomarańczowy

białe wino

 

Przygotowanie:

Dokładnie oczyszczony schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć całymi gałązkami rozmarynu i obwiązać sznurkiem, można przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawić razem do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok.180 C ok. 20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawać z upieczonymi ząbkami czosnku.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.