Schab jagnięcy w cieście chlebowym

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Schab jagnięcy w cieście chlebowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

800 g schabu jagnięcego z oczyszczonymi kostkami

50 g musztardy z ziarnkami gorczycy

kieliszek wytrawnego czerwonego wina

biała cebula

50 g czarnej trufli

100 ml wywaru mięsnego

4 łyżki oliwy extra vergine



Ciasto chlebowe

250 g mąki pszennej

100 ml mleka

10 g świeżych drożdży piwnych

2 łyżki oliwy extra vergine

jajo

sól

łyżeczka cukru



Zapiekanka z ziemniaków

500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

pęczek natki pietruszki

2 łyżki startego parmezanu

szalotka

jajo

sól



Rożek z warzywami

4 arkusze ciasta fillo

warzywa: marchew, 2 cukinie, żółta i czerwona mała papryka, dwie cebule dymki

pęczek bazylii

4 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz





Przygotowujemy ciasto

Przesianą mąkę formujemy w kopczyk, do wgłębienia dodajemy rozkruszone w rękach drożdże, dodajemy mleko i rozpuszczamy drożdże, mieszamy z niedużą ilością mąki, dodajemy oliwę, szczyptę soli, cukier i wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką

i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość).

Dzielimy schab jagnięcy na cztery części, smażymy w naczyniu żaroodpornym z niedużą ilością ciepłej oliwy, aż z każdej strony nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, krótko smażymy i dolewamy czerwone wino, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160° Celsjusza i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy jagnięcinę z piekarnika, studzimy

i smarujemy musztardą. Ciasto chlebowe rozwałkowujemy i wycinamy cztery prostokąty, mięso zawijamy w ciasto (dobrze się zaklei, jeżeli posmarujemy brzegi ciasta wodą), układamy w brytfannie wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut (przed podaniem). Filtrujemy sos mięsny, dodajemy wywar, odparowujemy do połowy i dodajemy czarną truflę pokrojoną na cienkie plastry.

Przygotowujemy rożek z warzywami

Obrane i umyte warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną bazylię, kilka kropli oliwy, szczyptę soli i pieprzu, smażymy na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut.

Z ciasta fillo wykrawamy trójkąty i nadajemy im kształt rożków (zawijamy wokół palca), zamykamy wykałaczką, żeby zachowały formę, układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza pieczemy kilka minut. Wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy podsmażonymi warzywami.

Przygotowujemy zapiekanki ziemniaczane

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy pietruszkę i pokrojoną szalotkę, ser parmezan, jajo i szczyptę soli; wypełniamy posmarowane masłem foremki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez 14 minut. Na talerzach podajemy kawałki ciepłego schabu jagnięcego przekrojonego na pół, z zapiekanymi ziemniakami i rożkiem z warzywami oraz skrapiamy sosem truflowym.





Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.