Jennifer  Paterson

Schab faszerowany z grzybami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Schab faszerowany z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,8 kg schabu wieprzowego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

3 trufle lub 57 g suszonych prawdziwków

1 ząbek czosnku w postaci cienkich plasterków

420 ml gorącego mięsnego bulionu lub wody

140 ml białego wina

 

 

Przygotowanie:


Poproś rzeźnika, by odciął od schabu zarówno kość jak i skórę, ale zachowaj wszystko do pieczenia. Jeśli korzystasz z suszonych prawdziwków, zalej je ciepłą wodą, aby zmiękły (ok. 30 min). Osącz grzyby i zachowaj ciecz. Rozkrój mięso na desce, tworząc zgrabną kieszeń na grzyby i dopraw szczodrze solą i pieprzem. Potnij drobno trufle lub prawdziwki i rozmieść je w odstępach wzdłuż mięsa oddzielając plasterkami czosnku. Zwiń mięso i przewiąż sznurkiem, aby przyjęło kształt wałka. Umieść je w brytfannie, obłóż kostkami schabowymi oraz skórą pociętą w paski. Wstaw do uprzednio nagrzanej do temperatury 160 stopni C duchówki (piekarnika) na 30 min. Wlej gorący bulion lub wodę, wino i płyn z grzybów. Przykryj i ogrzewaj przez kolejne 2–2 ½ godz. Wyjmij mięso i przechowaj w cieple. Przecedź sos, odparuj, a następnie dopraw do smaku. Mięso podawaj pokrojone w plastry z sosem albo, jeśli planujesz podać na zimno, zlej sos do salaterki i ostudź. Usuń tłuszcz, ale zachowaj go jako omastę do smażonego chleba lub ziemniaków - ma bowiem wspaniały smak. Sos stężeje w galaretkę, należy go pokroić przed rozmieszczeniem wokół zimnej wieprzowiny na talerzu. Jako dodatek podaj pyszną sałatę z ziemniakami z wody albo to co uważasz za stosowne.

powrót

Podobne przepisy

Baleron z imbirem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.