Marieta  Marecka

Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6209

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 500 g schabu

2-3 łyżki mąki pszennej

natka pietruszki

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

ok. 25 g migdałów w płatkach (ok. 2 łyżek)

skórka z ½ cytryny

sok z ½ cytryny

2 łyżki płynnego miodu

sól

pieprz

mielona kolendra ok. 1 łyżeczki

cynamon ok. 1 łyżeczki

(woreczek ryżu do podania)

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry ok. 2 cm. Mieszamy cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Obtaczamy schab w przyprawach. Rozgrzewamy olej na patelni i obtaczamy kawałki schabu w mące, nadmiar strzepujemy i od razu smażymy krótko. Ściągamy z patelni. Na drugiej patelni prażymy migdały, dodajemy 1 łyżkę masła, dolewamy sok z cytryny, skórkę startą na tarce i miód. Chwilę razem gotujemy tworząc sos. Przerzucamy schab i krótko razem podgrzewamy. Serwujemy z ryżem lub makaronem obsypane natką pietruszki.


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.