Tomasz Jakubiak

Schab cielęcy z młodą smażoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

Schab cielęcy z młodą smażoną kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg schabu cielęcego

estragon

sól

pieprz

masło

2 liście laurowe

łyżka pikantnej pasty paprykowej

Smażona kapusta:

główka młodej kapusty

2 małe jabłka

masło

sól

2 łyżki rodzynek

4 plastry boczku

2 łyżki koniaku

szklanka bulionu warzywnego

łyżka miodu

garść świeżego koperku

Przygotowanie:

Schab podziel na kilka mniejszych części. W mięsie zrób kieszeń. Do środka nałóż liście estragonu i pikantną pastę z papryki. Mięso dopraw pieprzem, solą i zwiń w folię.
Zrób nakłucia i ponownie zawiń mięso w folię. Tak przygotowane mięso gotuj w wodzie przez 10 minut.
Następnie na dużej ilości masła z liściem laurowym dokładnie przesmaż schab z każdej strony. Przygotuj młodą kapustę. Jabłka pokrój w małą kostkę. Kapustę posiekaj.
Na maśle podsmaż jabłka. Dodaj kapustę i odrobinę ją posól. Następnie dodaj rodzynki i kawałki boczku.
Na koniec dolej koniak, bulion i dodaj miód. Poczekaj, aż woda odparuje. Gotową kapustę posyp świeżym koperkiem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.