Tomasz Jakubiak

Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5-2 kg schabu najlepiej z tłuszczem

10-12 listków szałwii

5 ząbków czosnku przekrojonych na pół

2 łyżki ulubionego miodu

2 łyżki musztardy dijon

sól morska

świeżo mielony pieprz

szpagat

½ dużego selera pokrojonego w kostkę 1x1 cm

2 marchewki pokrojone w kawałki

2 pory pokrojone w 2 cm kawałki

1 pietruszka grubo pokrojona

1 biała cebula

1 czerwona cebula

kilka ząbków czosnku

2 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

kilka gałązek rozmarynu i tymianku

 

Przygotowanie:


W schabie zrób 1 cm nakłucia i w każde wetknij pół ząbka czosnku i listek szałwii. Cały schab grubo natrzyj solą i pieprzem, zwiń szpagatem, aby nabrał ładnego kształtu i odstaw na chwilę, żeby przeszedł przyprawami. Piecz aż temperatura wewnątrz będzie miała 70 stopni C, wyjmij z pieca. Warzywa wrzuć do brytfanki i wymieszaj z ziołami, oliwą i octem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz aż warzywa będą miękkie. Połącz miód i musztardę, następnie posmaruj z wierzchu schab. Wstaw do nagrzanego po warzywach piekarnika. Piecz aż skorupka z miodu będzie chrupiąca.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.