Satay z wołowiny

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Satay z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 stek Porterhouse

1 szalotka

świeża kurkuma

2 ząbki czosnku

1 łyżka szalotki smażonej w głębokim tłuszczu

1 papryczka chili

1 filiżanka niesolonych orzeszków ziemnych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka pasty krewetkowej

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka owocu tamaryndowca

imbir

 

 

Przygotowanie:


Kroimy mięso na cienkie paseczki. Usuwamy ścięgna i tłuszcz. Przygotowujemy marynatę. Siekamy korzeń imbiru, czosnek, szalotkę, świeżą kurkumę i papryczki chili. Wrzucamy do blendera razem z niesolonymi orzeszkami ziemnymi, brązowym cukrem i owocem tamaryndowca, który uprzednio moczymy w wodzie. Wrzucamy do blendera. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy pastę. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę pasty krewetkowej. Do gotowej marynaty wkładamy mięso. Ostawiamy na 12 do 24 godzin.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kurczakiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.