Janella  Purcell

Satay z wołowiny


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 19)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Satay z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g rumsztyku

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki kminu

2 łyżeczki mielonego fenkułu

skórka z połowy cytryny

1 ½ łyżeczki soli

łyżeczka cukru

4 łyżeczki gęstego mleczka kokosowego

 

 

Przygotowanie:


Satay: Wołowinę pokroić w kostkę o boku 2 cm. Wymieszać kurkumę, kmin, fenkuł, skórkę z cytryny, sól, cukier i mleczko kokosowe. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mięso. Przykryć. Marynować przez 2 godziny. Nabić po 5 kawałków wołowiny na bambusowe szpadki nasączone w zimnej wodzie. Piec na grillu, aż mięso będzie miękkie i rumiane.
Sos z chili i orzeszków ziemnych: Orzeszki pokruszyć. Chili zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie zmiksować dodając 2 łyżki wody, cebulę, czosnek i pastę krewetkową. Powinna powstać gładka pasta. W woku albo na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć pastę na średnim ogniu ciągle mieszając. Czosnek i cebula powinny zmienić kolor. Zdjąć wok z ognia. Dodać tamarynd, sól, mleczko kokosowe i cukier. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy sos będzie zimny, dodać orzeszki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.