Gary  Rhodes

Satay z kurczaka lub wieprzowiny


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Satay z kurczaka lub wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi z kurczaka

lub 450-650g schabu lub polędwiczek wieprzowych

 

 

Przygotowanie:


Pokrój mięso w 1 cm kostkę i nabij na patyczki do szaszłyków tak, aby pół patyczka pozostała wolna. Pamiętaj, żeby te patyczki wcześniej namoczyć w wodzie. Wymieszaj składniki marynaty. Włóż do niej szaszłyki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin, lub na całą dobę. Jeśli nie wystarczy marynaty, żeby pokryć całe mięso, odwracaj szaszłyki co 2 godziny. Wrzuć masło orzechowe, czosnek i kolendrę do blendera i zacznij miksować. Powoli dolewaj wymieszane pozostałe składniki i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Sos powinien być w miarę gęsty, ale w miarę potrzeby można go rozcieńczyć wodą, dodając po 1-2 łyżki, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Usmaż szaszłyki na grillu, patelni gillowej lub upiecz w mocno rozgrzanym piekarniku.
Podawaj z sosem, który może być zimny, ale można go też trochę podgrzać.

powrót

Podobne przepisy

Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Cielęcina duszona w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.