Sarnina z ziemniaczanym purée i sosem w stylu burgundzkim

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Sarnina z ziemniaczanym purée i sosem w stylu burgundzkim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki;

1 kg ziemniaków

50 g masła

1 kg polędwica z sarny

100 g drobno pokrojonej cebuli

100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1/2 butelki czerwonego wina

łyżka masła

łyżka mąki



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki i zrób z nich purée. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim polędwicę z obu stron. Zdejmij mięso, gdy będzie tak wysmażone jak lubisz i odłóż, żeby doszło. Na drugiej patelni usmaż na maśle cebulę i boczek. Przełóż cebulę i boczek na patelnie, na której smażyło się mięso. Na pozostałym tłuszczu podgrzej purée ziemniaczane. Dodaj jeszcze trochę masła. Podgrzej cebulę i boczek i wlej wino. Zredukuj płyn do połowy objętości. Wymieszaj masło z mąką i dodaj je do winnego sosu. Podgrzewaj przez 1-2 minut na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Pokrój polędwicę w plastry i ułóż na talerzu. Podawaj z purée oraz sosem z czerwonego wina.



Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.