Janella  Purcell

Sardynki z ziołami i puree z ziemniaków


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb

Sardynki z ziołami i puree z ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 obranych

pokrojonych ziemniaków

8 wyfiletowanych

oczyszczonych sardynek

łyżka oliwy

sól morska i zmielony pieprz

2 łyżki koperku

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki mąki orkiszowej

sól i pieprz

usmażona na oliwie natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zmiksować z oliwą i przyprawami.
Sardynki posypać koperkiem i natką pietruszki. Składać po dwie skórą na zewnątrz. Mąkę przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w niej sardynki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Smażyć sardynki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przybrać sardynki natkę pietruszki. Podawać z puree z ziemniaków.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.