Gary  Rhodes

Sardynki z grilla i makaron z cukinii


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla

Sardynki z grilla i makaron z cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

16 oczyszczonych i oskrobanych sardynek

masło do posmarowania blachy

oliwa

gruboziarnista sól morska

pokruszony, czarny pieprz

2 pomidory

4 cukinie

1 cytryna

nieco miałkiego cukru

2 małe albo 1 duża szalotka (posiekane)

nieco crème fraîche

sok z cytryny

kilka liści szczawiu



Przygotowanie:

Sardynki ułóż na blasze posmarowanej masłem. Skrop po wierzchu odrobiną oliwy. Posyp gruboziarnistą solą morską i pokruszonym, czarnym pieprzem. Włóż do lodówki i wyjmij w ostatniej chwili, żeby wstawić pod rozgrzany grill. Pomidory zblanszuj we wrzątku. Obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę.

Na japońskiej szatkownicy pokrój cukinię w długie paski. Cytrynę podziel na cząstki, odcinając najpierw skórę i albedo. Ułóż cząstki na blasze. Każdą posyp miałkim cukrem. Opal gazowym palnikiem kuchennym. Taki sam efekt uzyskasz pod grillem. Pokrój cząstki na trzy lub cztery kawałki.

Do dużego rondla wlej odrobinę oliwy. Dorzuć szalotki. Wystarczy je zeszklić na średnim ogniu. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć cukinie. Gotuj przez 15 sekund na silnym ogniu. Łyżką cedzakową przełóż je na durszlak. Nałóż do szalotek. Dosyp nieco pieprzu i soli. Wyłącz gaz pod rondlem. Wstaw sardynki pod silnie rozgrzany grill na 2 minuty. Do cukinii dorzuć dwie trzecie z posiekanych pomidorów. Dodaj też dwie trzecie przypieczonych cytryn. Ostrożnie wymieszaj. Dodaj crème fraîche.

Resztę pomidorów wrzuć do miseczki razem z cytryną. Wlej nieco oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj liście szczawiu. Wyjmij sardynki spod grilla. Na talerz wyłóż porcję cukinii. Obok ułóż sardynki. Polej crème fraîche, dodaj pomidory z cytryną i posyp szczawiem.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.