Mark  Bittman

Sardele z makaronem


Przepis z programu Minimalista (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sardele z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól

60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

10 obranych ząbków czosnku

2 lub 3 suche papryczki chili (niekoniecznie)

ok. 20 sardeli

2 szklanki przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych

świeżo zmielony czarny pieprz

450 g krótkiego makaronu

np. pióra

do przybrania posiekana natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wlać na patelnię oliwę, rozgrzać na średnim ogniu. Po minucie wrzucić na patelnię czosnek i papryczki chilli (niekoniecznie). Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodać sardele. Smażyć przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sardele zaczną się kruszyć, dodać pomidorki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż powstanie sos, ok. 5 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie to konieczne. Podawać makaron z sosem, posypać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.