Mark  Bittman

Sardele z makaronem


Przepis z programu Minimalista (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sardele z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól

60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

10 obranych ząbków czosnku

2 lub 3 suche papryczki chili (niekoniecznie)

ok. 20 sardeli

2 szklanki przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych

świeżo zmielony czarny pieprz

450 g krótkiego makaronu

np. pióra

do przybrania posiekana natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wlać na patelnię oliwę, rozgrzać na średnim ogniu. Po minucie wrzucić na patelnię czosnek i papryczki chilli (niekoniecznie). Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodać sardele. Smażyć przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sardele zaczną się kruszyć, dodać pomidorki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż powstanie sos, ok. 5 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie to konieczne. Podawać makaron z sosem, posypać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.