Saltimbocca

Przepis z programu W interesie mięsożercy
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 kotlety cielęce

3 listki szałwii

3 plastry boczku

1/4 ząbka czosnku

1/2 filiżanki białego wina

100 g masła

świeża natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Tuż przed smażeniem posól i popieprz kotlety. Rozgnieciony czosnek wrzuć na patelnię polaną oliwą. Każdą porcję udekoruj listkiem szałwii i plastrem boczku. Uderz je delikatnie kilka razy tłuczkiem, żeby składniki się połączyły. Gdy czosnek się zarumieni, zdejmij go z patelni, a połóż na niej mięso. Smaż, aż się skarmelizuje i przełóż na deskę, żeby odpoczęło. Zdeglasuj patelnię za pomocą białego wina. Dodaj kawałek masła i zdjęty wcześniej czosnek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu do uzyskania konsystencji emulsji. Połóż kotlety z powrotem na patelni i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj z zieloną fasolką z wody doprawioną masłem i solą.

powrót

Podobne przepisy

Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kurczak z chili, sezamem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.