Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Saltimbocca

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.8)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Składniki
8 plasterków polędwiczek wieprzowych
8 listków świeżej szałwii
8 plasterków szynki parmeńskiej
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
4-6 łyżek wina marsala
natka pietruszki
sól i pieprz

Do podania: pieczone ziemniaki, zielona sałata z winegretem

Przygotowanie
Plasterki mięsa umieścić między dwiema warstwami folii (np. w torebce strunowej) i rozbić tłuczkiem do grubości ok. 3 mm. Doprawić mąkę solą i pieprzem. Obtoczyć kotleciki w mące, strząsnąć nadmiar. Na każdym kawałku położyć listek szałwii i plasterek szynki, przykrawając do rozmiarów mięsa. Spiąć każdy kawałek wykałaczką, przekłuwając listek szałwii. Stopić masło na patelni, włożyć kotleciki mięsem do dołu, smażyć na średnim ogniu po ok. 3 minut, odwrócić i smażyć jeszcze 1 minutę. Przełożyć mięso na ogrzane talerze, usunąć wykałaczki i trzymać w cieple. Wlać wino na patelnię, zamieszać zeskrobując resztki z dna i chwilę gotować, by odparować część płynu. Posypać kotleciki posiekaną natką, skropić sosem i podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z winegretem.

skomentuj przepis >>