Saltimbocca

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 plasterków polędwiczek wieprzowych

8 listków świeżej szałwii

8 plasterków szynki parmeńskiej

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

4-6 łyżek wina marsala

natka pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Plasterki mięsa umieścić między dwiema warstwami folii (np. w torebce strunowej) i rozbić tłuczkiem do grubości ok. 3 mm. Doprawić mąkę solą i pieprzem. Obtoczyć kotleciki w mące, strząsnąć nadmiar. Na każdym kawałku położyć listek szałwii i plasterek szynki, przykrawając do rozmiarów mięsa. Spiąć każdy kawałek wykałaczką, przekłuwając listek szałwii. Stopić masło na patelni, włożyć kotleciki mięsem do dołu, sm

powrót

Podobne przepisy

Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Curry z kurczaka ze szpinakiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.