Saltimbocca

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 plasterków polędwiczek wieprzowych

8 listków świeżej szałwii

8 plasterków szynki parmeńskiej

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

4-6 łyżek wina marsala

natka pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Plasterki mięsa umieścić między dwiema warstwami folii (np. w torebce strunowej) i rozbić tłuczkiem do grubości ok. 3 mm. Doprawić mąkę solą i pieprzem. Obtoczyć kotleciki w mące, strząsnąć nadmiar. Na każdym kawałku położyć listek szałwii i plasterek szynki, przykrawając do rozmiarów mięsa. Spiąć każdy kawałek wykałaczką, przekłuwając listek szałwii. Stopić masło na patelni, włożyć kotleciki mięsem do dołu, sm

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.