Saltimbocca

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g cielęciny sznyclówki

8 plastrów szynki parmeńskiej

ser ementaler

Przygotowanie:


Kroimy i rozbijamy plastry cielęciny. Na każdy plaster kładziemy świeżą szałwię, plaster szynki parmeńskiej i ser. Smażymy z obu stron na oliwie z oliwek. Wkładamy na kilka minut do piekarnika. Przygotowujemy sos. Na patelni podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek. Dodajemy wino i pomidory pellati. Dusimy ok. godziny. Doprawiamy do smaku i blendujemy lub przecieramy przez sito. Każdą eskalopkę polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.