Agnieszka Kręglicka

Saltimbocca - kotlety cielęce


Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca - kotlety cielęce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 kotletów cielęcych

6 plastrów szynki parmeńskiej

6-12 liści szałwii

oliwa

masło sklarowane

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki rosołu

sól

pieprz

mąka

 

Przygotowanie:

Mięso dobrze rozbić tłuczkiem. Na każdym plastrze położyć listek lub dwa szałwii i przykryć plastrem szynki, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę, ewentualnie dodając łyżkę sklarowanego masła. Smażyć kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej strony. Tuż po przewróceniu wlać wino i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Doprawić solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.