Agnieszka Kręglicka

Saltimbocca - kotlety cielęce


Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca - kotlety cielęce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 kotletów cielęcych

6 plastrów szynki parmeńskiej

6-12 liści szałwii

oliwa

masło sklarowane

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki rosołu

sól

pieprz

mąka

 

Przygotowanie:

Mięso dobrze rozbić tłuczkiem. Na każdym plastrze położyć listek lub dwa szałwii i przykryć plastrem szynki, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę, ewentualnie dodając łyżkę sklarowanego masła. Smażyć kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej strony. Tuż po przewróceniu wlać wino i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Doprawić solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.