Delia  Smith

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 centymetrowe plastry polędwicy wieprzowej na osobę

plasterki szynki parmeńskiej

liście szałwii

90 ml słodkiego wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Mięso rozklepujemy pięścią. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy plaster szynki i listek szałwii. Spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy niecałą łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie dymić – kładziemy plasterki mięsa szałwią do dołu i smażymy 2 minuty, poczym obracamy i smażymy kolejne dwie. Wlewamy na patelnię wino i odparowujemy je, aż zostaną 2 łyżki gęstego jak syrop sosu, którym polewamy potrawę.

powrót

Podobne przepisy

Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.