Delia  Smith

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 centymetrowe plastry polędwicy wieprzowej na osobę

plasterki szynki parmeńskiej

liście szałwii

90 ml słodkiego wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Mięso rozklepujemy pięścią. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy plaster szynki i listek szałwii. Spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy niecałą łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie dymić – kładziemy plasterki mięsa szałwią do dołu i smażymy 2 minuty, poczym obracamy i smażymy kolejne dwie. Wlewamy na patelnię wino i odparowujemy je, aż zostaną 2 łyżki gęstego jak syrop sosu, którym polewamy potrawę.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.