Mark  Bittman

Salsa z papają


Przepis z programu Minimalista (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Salsa z papają
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki twardej

ale dojrzałej papai pokrojonej na centymetrowe kawałki

½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli

½ szklanki pokrojonej w kostkę papryki

żółtej

zielonej

lub obydwu

zmielone świeże chili lub ostra papryka

albo pieprz kajeński

do smaku

¼ szklanki lub więcej pokrojonych listków kolendry

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

lub więcej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Włożyć wszystkie składniki do miski i wymieszać. Odstawić na 5 minut, spróbować i doprawić, dodając więcej chili, soku z limonki lub soli jeśli potrzeba. Podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus z jabłkiem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.