Salsa verde

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ szklanki drobno posiekanej szalotki

2 łyżki białego octu

¾ szklanki oliwy z oliwek

4 filety anchois, posiekane

2 łyżki kaparów, wypłukanych i grubo posiekanych

1 łyżeczka musztardy Dijon

¼ łyżeczki soli gruboziarnistej, dodatkowo więcej do smaku

2½ szklanki posiekanych liści świeżej pietruszki,

¼ szklanki posiekanych liści świeżego estragonu

1 łyżeczka skórki z cytryny

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj szalotki i ocet. Odstaw na 10 minut.

W średniej misce wymieszaj oliwę, anchois, kapary, musztardę i sól. Dodaj do szalotek i zmieszaj z 1 łyżką octu. Następnie dosyp zioła i skórkę z cytryny. Przypraw solą. Przykryj i przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hummus z jabłkiem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.