Sałatki z fasoli

Sałatki z fasoli
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Opłukać fasolę, zalać w garnku wodą na ok. 5 cm, zagotować. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie, od 30 minut (soczewica) aż do 2 godzin lub więcej (ciecierzyca lub większa fasola). W międzyczasie wymieszać w dużej misce ocet z cebulą, dodać sól i pieprz. Wmieszać oliwę. Odstawić z ognia fasolę jak tylko zmięknie, zanim ziarna zaczną pękać. Odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać w misce z przyprawioną mieszanką octu i oliwy. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić do temperatury pokojowej (można schłodzić w lodówce), zamieszać. Tuż przed podaniem dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić w razie potrzeby.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA