Mark  Bittman

Sałatki z fasoli


Przepis z programu Minimalista (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatki z fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 450 g suchej fasoli

łuskanego grochu lub soczewicy

przebrane

1 łyżka octu z czerwonego wina lub soku z cytryny

można dać więcej do smaku

2 do 4 łyżek posiekanej czerwonej cebuli lub szalotki

sól i zmielony czarny pieprz

60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

¼ - ½ szklanki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Opłukać fasolę, zalać w garnku wodą na ok. 5 cm, zagotować. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie, od 30 minut (soczewica) aż do 2 godzin lub więcej (ciecierzyca lub większa fasola). W międzyczasie wymieszać w dużej misce ocet z cebulą, dodać sól i pieprz. Wmieszać oliwę. Odstawić z ognia fasolę jak tylko zmięknie, zanim ziarna zaczną pękać. Odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać w misce z przyprawioną mieszanką octu i oliwy. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić do temperatury pokojowej (można schłodzić w lodówce), zamieszać. Tuż przed podaniem dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić w razie potrzeby.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.