Peta  Mathias

Sałatka ziołowo-kwiatowa


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Sałatka ziołowo-kwiatowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mieszanka liści sałaty

mieszanka dowolnych ziół

np.: mięty

kolendry

natki

bazylii

szczypiorku

estragonu

cząbru

koperku

melisy

trybuli

mieszanka jadalnych kwiatów

np.: słonecznika

nagietków

nasturcji

bratków

werbeny oraz kwiatów ziół

np.: bazylii i rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj winegret z jednej części soku z cytryny i dwóch części oliwy z pierwszego tłoczenia, drobno posiekanej szalotki, łyżeczki musztardy dijon, soli i pieprzu. Umyj i osusz liście sałaty, zioła i kwiaty. Wrzuć do miski, polej taką ilością winegretu, żeby pokrył tylko składniki. Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.