Agnieszka Kręglicka

Sałatka ziemniaczana


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka ziemniaczana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ziemniaki

jajka ugotowane na twardo

 

Sos

kaparki małe

ogórki konserwowe pokrojone w kostkę

cebula słodka lub szalotka pokrojona w kostkę

oliwa, musztarda Dijon

biały ocet winny do smaku

pieprz, sól

Przygotowanie:

Składniki sosu dobrze wymieszać, aż sos będzie spójny. W smaku powinien być zdecydowany, kwaśny, słony i pieprzny. Ziemniaki sałatkowe (mające mało skrobi, zwarte, nie rozpadające się na puch) ugotować w mundurkach. Póki ciepłe obrać ze skórki, pokroić i połączyć z sosem. Kiedy ziemniaki są gorące sos mocniej w nie wnika. Sałatkę obłożyć jajkami pokrojonymi w kostkę, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyk pieczony
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.