Sałatka ziemniaczana z estragonem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka ziemniaczana z estragonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg ziemniaków

sól i pieprz

pół miarki białego wina

2 łyżki octu z czerwonego wina

3 różowe szalotki pokrojone w cieniutkie plasterki

2 garści podartego świeżego estragonu i szczypioru

2 łyżeczki musztardy diżońskiej

ćwierć miarki oleju z pestek winogron lub oliwy

 

Przygotowanie:

Wrzucić ziemniaki do garnka i zalać zimną wodą. Posolić, zagotować i gotować do miękkości (czas zależy od wielkości ziemniaków). Kiedy ustępują pod naciskiem widelca, odcedzić, obrać i pokroić w plasterki do miski. Zalać białym winem i wymieszać, aż je wchłoną.
W tym czasie wrzucić szalotkę do miseczki i zalać octem winnym. Macerować przez 5 minut. Dokładnie odsączyć. Dodać szalotkę i zieleninę do ziemniaków. Wymieszać musztardę z oliwą i zalać ziemniaki. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i podawać.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.