Sałatka ziemniaczana z estragonem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka ziemniaczana z estragonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg ziemniaków

sól i pieprz

pół miarki białego wina

2 łyżki octu z czerwonego wina

3 różowe szalotki pokrojone w cieniutkie plasterki

2 garści podartego świeżego estragonu i szczypioru

2 łyżeczki musztardy diżońskiej

ćwierć miarki oleju z pestek winogron lub oliwy

 

Przygotowanie:

Wrzucić ziemniaki do garnka i zalać zimną wodą. Posolić, zagotować i gotować do miękkości (czas zależy od wielkości ziemniaków). Kiedy ustępują pod naciskiem widelca, odcedzić, obrać i pokroić w plasterki do miski. Zalać białym winem i wymieszać, aż je wchłoną.
W tym czasie wrzucić szalotkę do miseczki i zalać octem winnym. Macerować przez 5 minut. Dokładnie odsączyć. Dodać szalotkę i zieleninę do ziemniaków. Wymieszać musztardę z oliwą i zalać ziemniaki. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i podawać.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z młodych jarzyn
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.