Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g namoczonego sztokfisza (sztokfisz to suszony dorsz)

400 g ziemniaków

80 g czarnych oliwek

pęczek natki pietruszki

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy extra vergine

pół kieliszka białego wytrawnego wina

5 łyżek octu z białego wina

liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy sztokfisza ze skóry i ości; myjemy i kroimy na równe kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy zimną wodą; dodajemy białe wino, szczyptę natki pietruszki, obrany ząbek czosnku, liść laurowy, 3 łyżki octu i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na umiarkowanym ogniu około 20 minut; odstawiamy sztokfisza we własnym sosie do ostudzenia. W tym czasie myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy na parze 20 - 30 minut, aż będą miękkie, schładzamy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Odcedzamy sztokfisza, rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną pietruszkę, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, pozostały ocet i oliwę; delikatnie mieszamy składniki. Oliwki myjemy i drylujemy, kroimy w paski i dodajemy do ryby. Na talerzach kładziemy plastry ziemniaków i sztokifsza, skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z curry i garam masalą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

#rumi

18.02.2011 12:10


Warszawa

CYTUJ

A skąd w Polsce można wziąć sztokfisza? Da radę go kupić w sklepie, a może zastąpić świeżą rybą?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.