Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g namoczonego sztokfisza (sztokfisz to suszony dorsz)

400 g ziemniaków

80 g czarnych oliwek

pęczek natki pietruszki

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy extra vergine

pół kieliszka białego wytrawnego wina

5 łyżek octu z białego wina

liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy sztokfisza ze skóry i ości; myjemy i kroimy na równe kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy zimną wodą; dodajemy białe wino, szczyptę natki pietruszki, obrany ząbek czosnku, liść laurowy, 3 łyżki octu i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na umiarkowanym ogniu około 20 minut; odstawiamy sztokfisza we własnym sosie do ostudzenia. W tym czasie myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy na parze 20 - 30 minut, aż będą miękkie, schładzamy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Odcedzamy sztokfisza, rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną pietruszkę, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, pozostały ocet i oliwę; delikatnie mieszamy składniki. Oliwki myjemy i drylujemy, kroimy w paski i dodajemy do ryby. Na talerzach kładziemy plastry ziemniaków i sztokifsza, skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Burgery rybne z sałatą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

#rumi

18.02.2011 12:10


Warszawa

CYTUJ

A skąd w Polsce można wziąć sztokfisza? Da radę go kupić w sklepie, a może zastąpić świeżą rybą?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.