Sałatka ze szpinaku, indyka i karmelizowanych orzechów z oliwą z pestek dyni

Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

odsłon: 8955

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

świeże liście młodego szpinaku

sałata lollo ciemna i zielona

sałata frisee

sałata lodowa

sałata radicchio

20 g rukoli

10 szt. pomidorków koktajlowych

0,5 ogórka

po 0,5 szt. trzech kolorów papryk

50 g oliwek czarnych

50 g kukurydzy konserwowej

40 g kiełków słonecznika

1 marchewka

olej z pestek dyni

 

Składniki do przygotowania indyka:

150 g piersi z indyka

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

2 ząbki czosnku

20 g świeżego imbiru

1 cytryna

oliwa z oliwek do smażenia

 

Składniki karmelizowanych orzechów:

30 g orzechów laskowych

30 g orzechów włoskich

10 g orzeszków piniowych

20 ml masła klarowanego

2 łyżki miodu

1 łyżka cukru trzcinowego

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Imbir obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno pokroić, a z cytryny wycisnąć sok.
Pierś z indyka oczyścić i pokroić w wąskie paski, a następnie przełożyć do miski, dodać oliwy z oliwek, sos sojowy, sos ostrygowy, pokrojony imbir, czosnek oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Podczas marynowania mięsa mamy czas na przygotowanie pozostałych składników do sałatki. Orzechy włoskie i laskowe rozdrobnić na małe kawałki. Na patelnię dodać klarowane masło, miód, cukier trzcinowy i delikatnie podgrzewać do momentu otrzymania ciemniejszego koloru. Do delikatnego karmelu dodać rozmaryn, rozdrobnione orzechy i orzeszki piniowe, a następnie karmelizować je do momentu całkowitego obtoczenia w karmelu orzechów. Gotowe orzechy odstawić do wystygnięcia. Szpinak oraz wszystkie rodzaje sałat opłukać pod zimną wodą, a następnie większe liście porwać. Pomidorki koktajlowe opłukać i pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić. Papryki opłukać, oczyścić i pokroić. Oliwki pokroić na pół, a kiełki słonecznika oczyścić. Marchewkę opłukać, obrać i pokroić w cienkie, długie paseczki, a następnie przełożyć do miski z zimną wodą, by nabrały chrupkości. Liście sałat wraz ze szpinakiem połączyć i wymieszać, a następnie dodać do nich pokrojone pomidorki, ogórka, kukurydzę, paprykę oraz oliwki. Tak przygotowane warzywa ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć kiełki oraz chrupiącą marchew, a następnie całość skropić olejem z pestek dyni i posypać karmelizowanymi orzechami. Indyka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać ciepłego z przygotowaną sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z pieczonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka ryżowa z pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka makaronowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Sałatka z kwiatami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.