Sałatka ze smażonym kurczakiem, smażoną kukurydzą i papryką oraz majonezem z syropu klonowego

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Sałatka ze smażonym kurczakiem, smażoną kukurydzą i papryką oraz majonezem z syropu klonowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

2 piersi kurczaka, bez kości

110g mąki + mąka do obtoczenia kurczaka

240 ml maślanki

papryka (do smaku)

2 jaja

2 kolby kukurydzy

1 łyżka oliwy

1 mała, czerwona papryka

60 ml syropu klonowego

120 ml majonezu

2 łyżki octu z czerwonego wina

natka pietruszki

sól i pieprz (do smaku)

mieszanka liści sałat (do podania)



Przygotowanie:

Pokrój mięso w 1 cm paski, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj mąkę, jaja, paprykę i maślankę w misce.

Rozgrzej tłuszcz do smażenia. Powinien sięgać do wysokości 4 cm. Zanurz kawałki kurczaka w cieście, a potem w doprawionej soli. Smaż, przez 4 minuty aż będą złocistobrązowe. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz przez kolejne 6 minut, aż mięso będzie miękkie.

Odetnij ziarna kukurydzy z kolb, smaż na oliwie, aż będą chrupkie i nabiorą koloru, czyli przez ok. 5 minut. Posiekaj paprykę, wymieszaj z kukurydzą, majonezem, octem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Posiekaj kurczaka, gdy lekko przestygnie. Dodaj do sałatki, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj. Można także serwować na zimno.



© 2012 Vicki Ferentinos



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.