Tomasz Jakubiak

Sałatka z ziemniaków, czerwonej cebuli, miksu kiełków i jajek zielononóżek


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne

odsłon: 23655

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki sałatkowe

1 czerwona cebula posiekana w piórka

półtorej garści kiełków miks: rzodkiewka, słonecznik, brokuł, burak (ewentualnie lucerna)

4 jajka od kury zielononóżki

2 kiszone ogórki

opcjonalnie fasola biała z puszki

kilka plastrów wędzonego łososia

Sos:

łyżeczka musztardy francuskiej

oliwa

łyżeczka kaparów

garść pomidorków koktajlowych

łyżka posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozpocznij od sosu, aby się dobrze przegryzł. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lekko miażdżąc przy mieszaniu kapary. Ziemniaki i jajka pokrój na 8 ćwiartek i wymieszaj z pokrojonymi w talarki ogórkami oraz resztą składników. Sałatkę obficie popieprz i lekko posól, polewaj powstałym wcześniej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.