Sałatka z zielonych szparagów, jeżyn, prosciutto i parmezanu z salsa verde

Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z zielonych szparagów, jeżyn, prosciutto i parmezanu z salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

zielone szparagi

jeżyny

prosciutto

parmezan



Salsa verde:

koper

szczypiorek

olej z pestek winogron

oliwa z oliwek

ocet winny

sól

pieprz

cukier trzcinowy





Przygotowanie:

Umyte i obrane szparagi gotuję we wrzątku do momentu kiedy będą \'al dente\'. Następnie hartuję je zimną wodą. Na pergaminie rozsypuję warstwę drobno startego parmezanu i zapiekam w

piekarniku przez ok. 10 min w temp. 180 stopni C do chwili kiedy się rozpuści i

zarumieni. Parmezan po ostudzeniu twardnieje i można go łamać tworząc serowe

chrupki. Aby otrzymać dressing, posiekany koper i szczypior blenduję z pozostałymi

składnikami. Na talerzu układam szparagi, jeżyny, szynkę i polewam sosem.

Całość przyozdabiam płatkami ze stopionego parmezanu.



Tomasz Skorupa

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.