Sałatka z zielonej papai

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sałatka z zielonej papai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0








Składniki:

1 zielona papaja (ok. 180 g), obrana, pokrojona na wiórki

200 g gotowanego boczku, pokrojonego na cienkie plasterki

200 g ugotowanych średniej wielkości krewetek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół

5 drobno pokrojonych listków mięty

5 drobno pokrojonych listków bazylii azjatyckiej

5 drobno pokrojonych listków pachnotki (perilli/shiso)

5 drobno pokrojonych listków kolendry ząbkowanej

1 łyżka prażonych szalotek azjatyckich

1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków

½ łyżeczki prażonych płatków czosnku

1 pokrojona papryczka chili

3 łyżki sosu do maczania na bazie sosu rybnego



Sos do maczania:

3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki octu (spirytusowego lub ryżowego)

2 łyżki cukru

125 ml wody

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 posiekane chili

2 łyżki soku z limonki



więcej o ziołach wietnamskich tutaj





Przygotowanie:

Do rondelka wlać sos rybny, ocet i wodę, dodać cukier i wstawić na średni ogień. Wymieszać, podgrzewać, zdjąć z ognia chwilę przedtem, zanim mieszanina zacznie wrzeć. Wystudzić. Wymieszać z czosnkiem, chili i sokiem z limonki. Do dużej miski włożyć wiórki papai, plasterki boczku, zioła i sos do maczania, wymieszać porządnie. Wyłożyć na półmisek, na wierzchu poukładać krewetki. Posypać prażoną szalotką i płatkami prażonego czosnku, chili oraz fistaszkami.



Wskazówka: wiórki papai zanurzyć w zimnej wodzie na 4 minuty, następnie odcedzić. Dzięki temu pozostaną chrupiące.



Przepis pochodzi z programu „Luke Nguyen w Wietnamie”





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.