Sałatka z zielonego mango z wędzoną rybą i słodko-kwaśnym dressingiem

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

Sałatka z zielonego mango z wędzoną rybą i słodko-kwaśnym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

275 g filetów z wędzonej makreli

olej roślinny, do smażenia w głębokim tłuszczu

450 g zielonego mango

1 duża marchew

30 g szalotek, pokrojonych w piórka

1 czerwona papryczka chilli bird\'s-eye, drobno posiekana

25 g orzechów arachidowych, prażonych i grubo posiekanych

2 łyżeczki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki, do smaku

1 łyżka posiekanej, świeżej tajskiej bazylii



Przygotowanie:

Zdejmij skórę z filetów i wyrzuć. Widelcem podziel mięso na płatki. Wlej oleju roślinnego do wysokości 2 cm na patelnię o grubym dnie. Rozgrzej do 190ºC. Wrzuć ostrożnie płatki ryby i smaż przez minutę aż ryba będzie złocista. Wyjmij łyżką cedzakową. Osusz na papierze. Obierz zielone mango i marchew, poszatkuj na szatkownicy w paski o szerokości 3-4 mm. Wrzuć do dużej miski, dodaj szalotki, chilli, orzechy arachidowe i usmażoną rybę. Wymieszaj. W małej misce wymieszaj sos rybny i sok z limonki z cukrem, aż się rozpuści. Polej dressingiem składniki sałatki. Dodaj bazylię. Dobrze wymieszaj. Podawaj.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 1



powrót

Podobne przepisy

Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.