Sałatka z zielonego mango z wędzoną rybą i słodko-kwaśnym dressingiem

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

Sałatka z zielonego mango z wędzoną rybą i słodko-kwaśnym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

275 g filetów z wędzonej makreli

olej roślinny, do smażenia w głębokim tłuszczu

450 g zielonego mango

1 duża marchew

30 g szalotek, pokrojonych w piórka

1 czerwona papryczka chilli bird\'s-eye, drobno posiekana

25 g orzechów arachidowych, prażonych i grubo posiekanych

2 łyżeczki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki, do smaku

1 łyżka posiekanej, świeżej tajskiej bazylii



Przygotowanie:

Zdejmij skórę z filetów i wyrzuć. Widelcem podziel mięso na płatki. Wlej oleju roślinnego do wysokości 2 cm na patelnię o grubym dnie. Rozgrzej do 190ºC. Wrzuć ostrożnie płatki ryby i smaż przez minutę aż ryba będzie złocista. Wyjmij łyżką cedzakową. Osusz na papierze. Obierz zielone mango i marchew, poszatkuj na szatkownicy w paski o szerokości 3-4 mm. Wrzuć do dużej miski, dodaj szalotki, chilli, orzechy arachidowe i usmażoną rybę. Wymieszaj. W małej misce wymieszaj sos rybny i sok z limonki z cukrem, aż się rozpuści. Polej dressingiem składniki sałatki. Dodaj bazylię. Dobrze wymieszaj. Podawaj.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 1



powrót

Podobne przepisy

Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada z szynką pata negra
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Świeta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska
Filety z sandacza z rydzami smażonymi w miodzie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.