Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 zielone (niedojrzałe) mango

obrane i pokrojone w wiórki

100 g małych suszonych rybek (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)

1 długa papryczka chili (wyjąć pestki

pokroić w wiórki)

5 listków pachnotki

pokrojonych

5 listków mięty

pokrojonych

5 listków wietnamskiej mięty

pokrojonych

5 listków azjatyckiej bazylii

pokrojonych

olej roślinny do głębokiego smażenia

1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków

1 łyżka prażonych szalotek

1 łyżka prażonych płatków czosnku

sos do maczania - nuoc mam cham (patrz: osobny przepis)

 

 

Przygotowanie:


W woku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dwóch partiach smażyć suszone rybki przez 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia. Włożyć do miski wiórki mango, zioła, chili, prażone szalotki, prażone płatki czosnku, usmażone na chrupiąco rybki, dodać 3 łyżki sosu do maczania. Wymieszać porządnie, wyłożyć na talerz, posypać prażonymi fistaszkami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.