Gary  Mehigan

Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam


Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sosu

½ łodygi trawy cytrynowej

¼ pęczka kolendry

¼ pęczka wietnamskiej mięty

¼ pęczka mięty

¼ pęczka tajskiej bazylii

150 ml wody

1 główka czosnku

100 ml sosu rybnego

75 g cukru palmowego

sok z dwóch limonek

3 papryczki chilli



Składniki sałatki

1 mała chińska kapusta

4 czerwone szalotki

1 ogórek libański

1 czerwona, twarda papaja bez pestek

1 niedojrzałe mango

1 filiżanka świeżych kiełków fasoli mung

1 filiżanka miąższu młodego kokosa



Do podania

4 łyżki stołowe smażonych szalotek

2 łyżeczki ziaren sezamu

50 g prażonych orzeszków ziemnych

10 krakersów sezamowych





Przygotowanie

Zmiksować lub rozgnieść w moździerzu czosnek, trawę cytrynową, dwie papryczki chilli i cukier palmowy na masę. Dolać sos rybny, wodę i sok z limonek. Wszystkie warzywa drobno posiekać. Wymieszać z dużą ilością dresingu i drobno posiekaną papryczką chili. Dorzucić kolendrę, wietnamską i zwykłą miętę oraz tajską bazylię. Wymieszać. Posiekać miąższ kokosa w paseczki, dorzucić do sałatki razem z kiełkami. Wymieszać. Posypać smażonymi szalotkami i prażonymi orzechami. Podawać z krakersami sezamowymi i resztą dresingu w oddzielnej miseczce.



powrót

Podobne przepisy

Sałatka z zielonej fasolki szparagowej
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Polska surówka z kalafiora
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z owoców tropikalnych
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z cytrusową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka Olivier
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.