Gary  Rhodes

Sałatka z wędzonym węgorzem


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sałatka z wędzonym węgorzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże cebule

1 łyżka wody

400 g młodych ziemniaków

200 g małych buraków

2 garści endywii kędzierzawej

2 garści rukoli

400 g wędzonego węgorza

makreli lub pstrąga (bez skóry i ości)

200 ml sosu vinaigrette

sól i pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Obrać cebule i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu, wlać łyżkę wody i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny, aż cebula stanie się brązowa, mieszając od czasu do czasu. Buraki umyć, osuszyć, zawinąć każdy w folię aluminiową, położyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piec 0,5 – 1,5 godziny (zależnie od wielkości) aż będą miękkie. Przestudzić, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i wymieszać z częścią sosu vinaigrette. Ziemniaki umyć, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić i obrać ze skóry. Jeszcze ciepłe pokroić na połówki lub ćwiartki i wymieszać z częścią sosu vinaigrette. Dodać cebulę i wymieszać, dołożyć buraki, doprawić solą i pieprzem i szybko wymieszać. Rozłożyć na talerze. Endywię i rukolę skropić sosem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ułożyć na sałatce z ziemniaków i buraków. Pokroić rybę na kawałki wielkości 5 cm, ułożyć na sałacie. Resztę sosu vinaigrette wymieszać z natką i polać rybę po wierzchu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.